Dünyada israf edilən yeməklər az qidalanan insanların iki dəfədən çoxu üçün kifayətdir
Dünyada istehsal olunan və heç vaxt yeyilməmiş qidalar 2 milyard insana kifayət edəcəyi, az qidalanmağa məcbur olan insanların sayından iki dəfə çox olduğu bildirilir. Ekspertlər israfçılığın qarşısının alınmasının əhəmiyyətinin hələ də başa düşülmədiyinə diqqət çəkirlər.
AFN.az xəbər verir ki, dünyanın ən böyük qida, içki, xidmət və təşkilat təşkilatlarından biri olan "Compass Group" tərəfindən 2017-ci ildə başladılan Qida Tullantılarını Durdurma Günü qlobal qida itkisi və israfına diqqət çəkmək və maarifləndirmək üçün qeyd edilir.
Birləşmiş Millətlər Təşkilatının Ətraf Mühit Proqramının (UNEP) məlumatına görə, ərzaqların 17 faizi evlərdə və pərakəndə satışda israf olunur.
Ümumdünya Ərzaq Proqramı (WFP) tərəfindən hazırlanan araşdırmaya görə, hər il insan istehlakı üçün istehsal olunan qidanın təxminən üçdə biri istehlak edilməzdən əvvəl israf edilir və ya atılır.
Qida istehsalındakı çatışmazlıq qlobal aclıq böhranına səbəb olmur, əksinə, hazırda dünyada hər bir fərd üçün kifayət qədər qida istehsal olunur. Buna baxmayaraq, dünyanın hər yerində insanlar aclıqla mübarizə apararkən, bir çox zəngin evlərdə israfçılıq mətbəxdən başlayır və yeməklərin çoxu yeyilmədən atılır.
Qida tullantıları inkişaf etməkdə olan ölkələrdə də məhsul yığımı zamanı baş verir.
Aclıq böhranının əsas səbəblərindən biri olan ərzaq itkisi həm də qida istehsalı üçün istifadə edilən torpaq, su və enerji kimi ehtiyatların israfına səbəb olur.
Ümumdünya Ərzaq Proqramının araşdırmasına görə, qlobal miqyasda istehsal edilən, lakin yeyilmədən atılan qida 2 milyard insana bəs edir və bu rəqəm qida çatışmazlığından əziyyət çəkən insanların sayından iki dəfə çoxdur.
Zəngin ölkələrdəki istehlakçılar hər il Sahara-altı Afrikanın xalis qida istehsalı qədər ərzaq israfçılığına səbəb olurlar.
Birləşmiş Millətlər Təşkilatının (BMT) Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatının (FAO) hesabatında deyilir ki, dünyada ərzaq məhsullarının təxminən 13 faizi məhsul yığımından pərakəndə satışa qədər tədarük zəncirinin müxtəlif mərhələlərində itirilir.
Hesabatda dünyada 3,1 milyard insanın sağlam qidalanma imkanı olmadığı, itirilmiş və israf edilmiş qidanın hər il təxminən 1,26 milyard insanın sağlam qidalanması üçün kifayət edəcəyi təxmin edilir.
Dünya Resursları İnstitutunun (WRI) Ərzaq Zərərləri və Tullantıları üzrə direktoru Liz Qudvin bəyan edib ki, istehsal olunan qidanın təxminən üçdə biri itirilir və ya israf edilir və bu, qlobal iqtisadiyyata hər il təxminən 1 trilyon dollara başa gəlir.
Qida tullantılarının ətraf mühitə təsirinə toxunan Qudvin, qida itkisi və tullantılarının qlobal istixana qazı emissiyalarının təxminən 8-10 faizini təşkil etdiyini və bunun Çin böyüklüyündə bir əraziyə uyğun gəldiyini bildirib.