Oruc tutanda susuz qalmamaq üçün süfrənizdən bu qidalar olsun


Ramazan ayının gəlməsi oruc tutan insanlar üçün bir çox suallar yaradır.


Oruc tutmağa hazırlaşanlar uzun müddət susuz qalmaq lazım gələn bu prosesdə düzgün qidalanmaya mütləq önəm verməlidirlər. Düzgün qidalanmaqla bədənin su balansı qorunmaq və susuzluğun qarşısı almaq mümkündür. İmsakda süfrənizə mütləq daxil etməli olduğunuz yeməklərin siyahısını təqdim edirik.

Bəzi meyvələr əsasən sudan ibarətdir. Bu yolla insan oruc tutarkən bədəndəki su balansını qoruya bilər. İmsakdan sonra susuzluq hiss etmək istəmirsinizsə, suyun miqdarı yüksək olan qarpız, qovun, şaftalı, portağal, qreyfrut, ananas, banan, alma, üzüm, çiyələk və moruq kimi meyvələrdən istifadə edə bilərsiniz.

Çiy tərəvəzlərdə də çox yüksək su tərkibi var. İmsak zamanı çiy tərəvəz və göyərtidən ibarət salat boşqabı oruc tutarkən bədəninizin susuz qalmasının qarşısını alır. Bu tərəvəzləri çiy istehlak edə bilməyənlər onları bişirərək də yeyə bilərlər, lakin çiy tərəvəzlər daha çox toxluq hissini saxlayır və həzm sistemini sakitləşdirir.

Ağ və qara kələm, brokoli, yaşıl çay, brüssel kələmi, gül kələm, vəzəri və rukkola çiy istehlak edə biləcəyiniz tərəvəzlərdir.

Ayran, qatıq, kefir kimi süd məhsulları orqanizmin su ehtiyacını ödəyir. Bu məhsulların kalorisi azdır, lakin uzun müddət toxluq hissi verir. Bundan əlavə, iftardan sonra bir stəkan ayran və ya süd içmək orqanizmin itirdiyi duzu geri qaytarmağa kömək edir.

Mineral su həm susuzluğu yatırır, həm də həzmi asanlaşdırır, həzmsizliyi aradan qaldırır, qəbizliyin qarşısını alır.

Fındıq susuzluq hissini azaldır və toxluq yaradır, lakin tərkibində çox duz olduğu üçün qovrulmuş qoz-fındıqlardan qaçınmaq lazımdır, əks halda ertəsi gün həddindən artıq susuzluq yarada bilər.

Bəzi meyvələr kimi bəzi tərəvəzlər də əsasən sudan ibarətdir. Bu tərəvəzləri qəbul etmək bədəndəki suyun səviyyəsini artırır və insanın susuzluğunun qarşısını alır.



AFN.az
Redaksiyamızla əlaqə: tel; 070 372 99 90, E-mail:office@afn.az




menyu
menyu