Çalışın bu meyvələrdən çox yeyin!


Sağlamlığımız üçün yemək vərdişlərimizə daxil etməli olduğumuz bəzi qidalar var. Xüsusilə qış aylarında bizi xəstəliklərdən qoruyan antioksidant dəyəri yüksək olan bu qidaları seçərək bədəninizi iltihab və xəstəliklərdən qoruya bilərsiniz.


Bu yazıda sizə yüksək antioksidant dəyəri və antiinflamatuar xüsusiyyətləri olan meyvələri təqdim edirik:

Nar

Nar yüksək miqdarda lif və C vitamini ehtiva edən bir meyvədir. Həm də güclü antioksidant və fenolik turşu mənbəyidir. Gündə bir ovuc nar istehlak etsəniz, onun iltihab əleyhinə faydalarından faydalana bilərsiniz. Həm yeməklərdə, həm də desertlərdə istifadə edə bilərsiniz.

Alma

Yüksək lif tərkibinə əlavə olaraq alma həm də çox güclü antioksidantdır. C vitamini və quercetin tərkibi əlavə edildikdə, alma istehlakı təbii müalicəyə çevrilir. Yemək vərdişlərinizə alma daxil etsəniz, həm daha sağlam, həm də daha fit ola bilərsiniz. Həmçinin dərinin vaxtından əvvəl qocalmasının qarşısını alır.

Qırmızı meyvələr

Yarım stəkan çiyələk gündəlik C vitamini ehtiyacınızın yarısını qarşılaya bilər. Bu, orta hesabla kiçik bir ovuc edir. Meyvələrə qırmızı rəng verən flavonoidlər sayəsində bir çox xəstəliklərdən qorunursunuz. Tərkibindəki lif və antioksidant dəyərlər sayəsində qırmızı meyvələr, xüsusilə üzüm, çiyələk, böyürtkən istehlak edilərək, iltihab əleyhinə təsir göstərir.

Şaftalı və gavalı

Şaftalı və gavalı həm A, həm də C vitaminləri ilə zəngin qidalardır. Bol lif və antioksidant ehtiva edən bu qidalar xəstəliklərdən qorunmaqda güclü köməkçilərdir.

Sitrus meyvələri

C vitamininin ən güclü məlum qaynağı olan sitrus meyvələri də antioksidant və liflə zəngin qidalardır. Xüsusilə limon, portağal, naringi və qreypfrut istehlakı qış aylarında bədən müqavimətinizi ən azı bir neçə dəfə artıracaq.

Ananas

Ananas yüksək lif dəyəri olan bir meyvədir. Tərkibində iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik bromelain adlı birləşmə var. Güclü C vitamini mənbəyi olan ananas bədəninizin müqavimətini artırır və iltihab əleyhinə təsir göstərir.

Əjdaha meyvəsi

Lif, C, E və B2 vitaminləri ilə zəngin olan əjdaha meyvəsi həm də karotenoidlər və antioksidantlarla zəngindir. Yemək vərdişlərinizdə əjdaha meyvəsini seçmək bədəninizi təpədən dırnağa qədər yeniləyəcək.



AFN.az
Redaksiyamızla əlaqə: tel; 070 372 99 90, E-mail:office@afn.az




menyu
menyu