Bu məlumatlar kartof haqda bütün mifləri yox edir


Bəzi qidalanma mütəxəssisləri kartofu düzgün bəslənmə, hətta daha çox arıqlamaq üçün istifadə etməməyi məsləhət görürlər. Kartofun ağır nəticələrə səbəb ola biləcəyilə bağlı miflər belə var. Lakin əslində elə deyil.


Kartof haqqında hansı iddialar həqiqətə uyğun deyil? Dietoloq Snejana Voroşilova bu haqda danışıb. Onun sözlərinə görə, kartof yüksək kalorili deyil.
Belə ki, 100 qram adi qaynadılmış kartof 77 kalori ehtiva edir ki, bu da 100 qram çörəkdən üç dəfə azdır. Kartof yalnız yağda qızartdıqda çox kalori alır. Kartofdan meydana çıxan bişintilərdə kalori aşağıdakı kimidir:

100 qram qaynadılmış kartof - 77 kalori
100 qram kartof qızartması - 276 kalori
100 qram fiş - 532 kalori

Həqiqət ondan ibarətdir ki, istənilən məhsuldan artıq çəki ala bilərsiniz. Bəli, hətta pəhriz çörəklərindən və ya aşağı kalorili qidalardan da kökəlmək mümkündür. Arıqlamaq üçün ən ideal mexanizm enerji xərclərinizin gündə istehlak etdiyiniz kalorilərin sayını aşmasını təmin etməkdir.

Dietoloq tərəvəz və zülallarla birlikdə az miqdarda, qaynadılmış və ya bişmiş kartof yeməyi məsləhət görür. Bu, kökəlmək əvəzinə, gün ərzində çox yeməmək vərdişini inkişaf etdirmək kömək edəcək. "Kartofun tərkibində nişastadan başqa heç nə yoxdur. Hətta qaynadılmış kartofun bir porsiyası C vitamininin gündəlik dəyərinin 10%-ni və kaliumun 20%-ni ehtiva edir" - deyə mütəxəssis bildirir.

Kartof həm də piylənmədən qoruyan, antidepresan və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olan, şəkərli diabetin inkişaf riskini azaldan, bağırsaqların, gözlərin və ürək-damar sisteminin fəaliyyətini təşviq edən maddələrin əsas mənbəyidir. Bütün bu maddələr kartofun qabığında var, buna görə də kök məhsulunu onunla qaynatmaq və bişirmək daha yaxşıdır. Snejana Voroşilovanın sözlərinə görə, hər şey istehlak edilən kartofun miqdarından asılıdır. "Çox yeyirsinizsə, qanda qlükoza konsentrasiyası həqiqətən arta bilər".

Tədqiqatlar göstərir ki, bir adam gündə üç porsiya artıq kartof qəbul edərsə, şəkərli diabetə tutulma riski 3,5% artmış olur. Əgər şirin kartof istifadə edirsinizsə, bu risk 36 faizə qədər artır.

"Bəzi kartof zülallarının ətdəki zülalları parçalayan proteaz inhibitorları olduğu iddiası var. Bu doğrudur, lakin istilik zamanı kartofdakı bu zülallar parçalanır. Buna görə də, kartofu ətlə birləşdirməkdən qorxmayın" - deə dietoloq bildirib.

Şirin kartofun glisemik indeksi onun hazırlanma üsulundan asılı olaraq kartofun glisemik indeksi ilə demək olar ki, eynidir. Yeri gəlmişkən, kalori miqdarı da demək olar ki, eynidir. Bu iki tərəvəz tərkibinə görə bir qədər fərqlənir, lakin böyük ölçüdə deyil. Pəhrizinizdə bu kök bitkilərinin hər ikisi olmalıdır, çünki onlar faydalı və maraqlıdır.



AFN.az
Redaksiyamızla əlaqə: tel; 070 372 99 90, E-mail:office@afn.az




menyu
menyu