Sarımsağı necə becərmək lazımdır ki, saralmasın və başları yumruq ölçüsündə olsun?
Sarımsağın sağlam böyüməsi və yaxşı məhsul verməsi üçün mayalandırmağın ən yaxşı yolu haqqında maraqlı məlumatlar
Sarımsağı qidalandırmağın ən yaxşı yolu nədir?
AFN.az Ukrayna mediasına istinadən xəbər verir ki, bağbanlar tez-tez sarımsağın sarıya çevrilməsindən və başların özləri ləng böyüdüyündən və iriləşməsindən şikayətlənirlər. Bitkini düzgün bəsləməklə bu ümumi problemdən qaçınmaq olar.
Sarımsaq niyə sarıya çevrilir?
Bitki zəif inkişaf edir və bir neçə səbəbə görə azalır. Bunun səbəbi bunlar ola bilər:
torpaqda qida maddələrinin olmaması;
düzgün olmayan suvarma;
xəstəliklər və ya zərərvericilər.
Sarımsağın sağlam başları varsa və siz onu müntəzəm olaraq suvarırsınızsa, çox güman ki, bitki aktiv böyümə və inkişaf üçün düzgün qidalanmaya malik deyil.
Sarımsağı necə qidalandırmaq olar?
Sararmış yarpaqlar azot, maqnezium və kükürd çatışmazlığını göstərir. Karbamid bu maddələrin çatışmazlığını doldurmağa kömək edən məhluldur.
Bunu etmək üçün yemək qaşığının 3/4 qədər karbamidi 10 litr suda 35-40 dərəcə temperaturda həll edin və yemək qaşığının 1/4 qədər maqnezium sulfat əlavə edin. Bu, 1 kv.m sarımsaq əkini emal etmək üçün kifayətdir. İlk qidalanmadan sonra təsir nəzərə çarpacaq. Sarımsağın yarpaqları yaşıllaşacaq, sapı qalınlaşacaq və baş kütlə qazanacaq.
Sarımsağın sarıya çevrilməsinin qarşısını almaq üçün ammiak məhlulundan istifadə edə bilərsiniz. Bunun üçün 5yemək qaşığı məhlulu bir vedrə suda həll edin.
Kül də sarımsağın yaxşı böyüməsinə təsir edə bilən vasitədir. Çünki kül kalium mənbəyidir və tərkibində fosfor və digər vacib mikro və makro elementlər də var. Ayrıca qidalanma üçün odun külü infuziyası istifadə edə bilərsiniz. Bunun üçün 1,5 stəkan süzülmüş külü 10 litr suda həll edin və 3 saatdan sonra qəbul edin.
Sarımsağı böyüdən məhsullardan biri də mayadır. Belə bir gübrə hazırlamaq üçün 10 litrdə 100 q çörək mayasını isti suda həll edin və 2 yemək qaşığı şəkər əlavə edin. Solüsyonu bir neçə saat dəmə qoyun.
Suvarmadan əvvəl infüzyonu 1 ilə 5 nisbətində su ilə qarışdırın. Fermentasiya edilmiş maya yerdən kalium və kalsiumu çıxardığından belə üst sarğı kül tətbiqi ilə birləşdirilməlidir. Belə bir gübrədən sonra sarımsaq yaxşı kütlə qazanacaq və başları böyüyəcəkdir.