Bu yemək əlavələri çox zərərlidir


Sağlam yemək əlavələri yalnız əsas yeməyin dadını yaxşılaşdırmaqla yanaşı, balanslaşdırılmış pəhriz yaratmağa kömək edə bilər.


AFN.az xəbər verir ki, bunu rusiyalı qastroenteroloq Yekaterina Kaşux bildirib. O, ən zərərli yemək əlavələrinin hansılar olduğuna aydınlıq gətirib.

Kaşuxun sözlərinə görə, yağ və südlü kartof püresi zərərli ola bilər, çünki onların kalorisi yüksəkdir və tərəvəzdən hazırlanmış yemək əlavələri ilə müqayisədə xeyli az faydalı vitamin və mineral ehtiva edir. “Eyni şeyi qızardılmış kartof üçün də demək olar, lakin onlara da çox yağ istifadə edilir. Müntəzəm olaraq qızardılmış qidalar yemək çəki artımına səbəb olur, ürək və damar xəstəlikləri riskini artırır”, - deyə mütəxəssis qeyd edib. Onun sözlərinə görə, faydalı xüsusiyyətlərini qorumaq və artıq doymuş yağlardan qorunmaq üçün kartofu buxarda bişirmək və ya qaynatmaq daha yaxşıdır.

Qəhvəyi düyüdən fərqli olaraq, tərkibində heç bir lif və vitamin olmayan ağ cilalanmış düyü də zərərlidir, çünki qanda şəkərin səviyyəsini sürətlə artırır. Qastroenteroloq ağ undan hazırlanmış makaronun tam taxıl ilə daha yaxşı əvəz olunduğunu bildirib.

O, buxarda və ya sobada bişmiş tərəvəzləri (gül kələm, brokoli, yerkökü, bibər, balqabaq) və taxılları (qarabaşaq, quinoa, bulqur) ən sağlam qarniturlar adlandırıb.



AFN.az
Redaksiyamızla əlaqə: tel; 070 372 99 90, E-mail:office@afn.az




menyu
menyu