Qocalmanın qarşısını ala bilməsək də, onu sürətləndirməmək üçün bunları etməliyik


İnsanların, xüsusilə baxımlı qadınların ən çox qorxduğu şey qocalmaqdır. Həm də yaşından tez qocalmağı özünə dərd edənlər az deyil. Onlar təbii ki, haqsız deyillər. Vaxtsız qocalma həm də vaxtsız ölüm deməkdir. Odur ki, hər kəs gənc qalmağın sirrini axtarır.

Fakt isə odur ki, indiyə qədər heç kim qocalmanı dayandıra bilməyib. Lakin bunu sürətləndirməmənin yolları var. Həkimlər çoxdan sübut ediblər ki, qida rasionu bu prosesə əhəmiyyətli təsir göstərir. Bəzi məhsullar qocalmanı təhrik edə bilir, digərləri isə əksinə onu ləngidir.

Dietoloq Anastasiya Qoloborodko Telegram kanalında daha uzun müddət cavan qalmaq üçün necə qidalanmaq lazım olduğunu söyləyib.

Qida yaşlanmaya necə təsir edir

Dərinin qocalması da daxil olmaqla toxumaların və hüceyrələrin məhv edilməsi qlikasiya prosesindən təsirlənir. Bu, insanın həddindən artıq şəkər və karbohidratlar yediyi zaman baş verir. "Qlikasiya öz bədəninizin içindəki zibildir. Bəzi qida maddələri bişirildikdə/qızdırıldıqda öz xassələrini dəyişir, zərər verir. Son qlikasiya prosesləri bütün maddələr mübadiləsinə təsir göstərir", - deyə ekspert izah edir.

Qlikasiya kollageni məhv edir, bu da üzdə kiçik qırışların yaranmasına səbəb olur, aterosklerozun inkişafını təşviq edir və bədənin gündəlik təbii detoksunu pozur (qaraciyər, böyrəklər, bağırsaqlar, limfa və dərinin fəaliyyətinə təsir göstərir).

Hansı qidalar qocalmanı sürətləndirir

Qoloborodko qeyd edir ki, bir şəxs bədəndə şəkərin çeşidlənməsinə cavabdehdir, buna görə də pəhrizdə onun miqdarına nəzarət edilməlidir. Bədənə müxtəlif mənbələrdən şəkər daxil ola bilər, lakin bunu tənzimləmək hər kəsin öz əlindədir.

Mütəxəssis aşağıdakı qidalardan daha çox istifadə etməyi məsləhət görür:

qoz-fındıq, badam, küncüt toxumu, balqabaq toxumu;
zeytun, avakado;
yağlı balıq və dəniz məhsulları;
tünd yaşıllıqlar;
qara və qırmızı giləmeyvə;
kakao, lobya və tünd şokolad.



AFN.az
Redaksiyamızla əlaqə: tel; 070 372 99 90, E-mail:office@afn.az




menyu
menyu